Lamineren

Bescherm. Verfraai.

Er zijn diverse laminaten verkrijgbaar. De Bron Groep biedt transparante en niet-transparante laminaten van hoogglans tot en met mat, goud en zilver, met bijvoorbeeld een linnen- of leerstructuur, soft touch, krasvast, tal van speciale en/of gekleurde of gemetalliseerde laminaten. Voor de voedingsindustrie zijn laminaten beschikbaar die voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid. Laminaten worden geproduceerd uit verschillende grondstoffen en er zijn twee verschillende lamineertechnieken. Laminaat wordt aangebracht met waterlijm door thermolamineren.

 

Bescherming

look & feel

duurzaam (bio)

Vellen Lamineren

Jouw drukvellen worden door Bron éénzijdig of tweezijdig voorzien van het gewenste laminaat. Daarna kunnen de vellen eventueel ook nog worden voorzien van een spot UV-lak of een hot-foil.

Ook is het mogelijk om een drukvel uitgespaard te lamineren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

 

Rollen Lamineren

Bij Bron is het ook mogelijk om het laminaat aan te brengen op een rol papier of een rol karton. Deze rollen kunt u aanleveren of door ons laten verzorgen. Na het lamineren van de rol kunnen wij deze rol verwerken naar vellen.

Glanslaminaat

Traanplaatlaminaat

Thermo-lamineren

Bij themo-lamineren wordt gebruik gemaakt van folie waarop al een lijmlaag is aangebracht. In de lamineermachine wordt de folie verwarmd om deze vloeibaar te maken. Daarna wordt de folie op het papier aangebracht.

De lijmlaag op de folie is iets dikker, waardoor gepoederd werk en gestructureerd papier mooier te lamineren is. Daarnaast is het vel – nadat de warmte uit de stapel is – sneller beschikbaar voor verdere verwerking.

 

Waterlijm

Op folie zonder lijmlaag moet eerst een lijm worden aangebracht om deze op karton te kunnen lamineren. Dit gebeurt in de lamineermachine waar de folie eerst in contact wordt gebracht met waterlijm en vervolgens langs een of meer verwarmde stalen rollen wordt geleid. Op deze manier wordt de folie aan het papier gehecht. Er zijn diverse lijmsoorten, elk met hun specifieke eigenschappen, onder andere op het gebied van voedselveiligheid. Lamineren met waterlijm biedt meer mogelijkheden in foliekeuze en is daardoor breder inzetbaar bij projecten.

Gebruikte grondstoffen

(B)OPP – (Biaxially) Oriented Polypropylene

Dit polypropyleen laminaat wordt vaak OPP genoemd en is één van de meest gebruikte films. Het is daarmee eigenlijk het basislaminaat. Het heeft een diepe glans en kan met hoge snelheid worden aangebracht. Het is laag statisch, kan tegen temperatuurverschillen, is bestand tegen olie en vet en kan van een coating worden voorzien. Dat maakt OPP voor veel toepassingen geschikt.

PET – Polyethyleentereftalaat

Folie die is gebaseerd op deze grondstof kenmerkt zich onder meer door een goede overdrukbaarheid en een zeer sterke hechting. Dat maakt PET-folie zeer geschikt voor eindproducten die na het lamineren nog één of meer nabewerkingen door de drukker moeten ondergaan. Gebruik van PET-folie hangt dus af van de toepassing en de wens van de klant.

LA – Polylactic Acid

Deze folies zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals zetmeel van mais of aardappelen of van cellulose vezels. Bio- of Eco-folie zijn over het algemeen composteerbaar. Papier wordt echter meestal gerecycled. Dit ‘pulpproces’ is veel sneller. De folie komt hierbij vrij en wordt met de overige bestanddelen verwijderd. De folie ‘vergaat’ dus niet in dit proces.

  PE – Polyethyleen

  HD / LD
  PE-laminaat wordt gemaakt uit olie en is verkrijgbaar in High Density (HD) en Low Density (LD). HDPE is de hardste van de twee varianten. Kenmerkend voor beide soorten is dat ze goed waterafstotend zijn en bestand zijn tegen zuren. PE-laminaten zijn zeer geschikt wanneer er sprake is van contact met levensmiddelen, ze zijn taai en slagvast en worden gebruikt voor toepassingen die bijvoorbeeld om geur- en smaakbarrières vragen, zoals aan de binnenzijde van melkpakken. Afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor de HD- of LD-variant. PE-laminaat kan zeer goed worden recycled.

  Bron Soest

  Lakken & Lamineren

  Oostergracht 14 – 16
  3763 LZ Soest

  Neem contact op

  +31 (0)35 – 601 65 51
  soest@bron-groep.nl

  Privacystatement   |   Downloads     |  KVK: 280 32 757   |   BTW: NL 00 45 65 277 B01

  © Bron Groep 2022. Een site door Venhuis Communicatie Producties