Er zijn diverse laminaten verkrijgbaar. De Bron Groep biedt transparante en niet-transparante laminaten van hoogglans tot en met mat, goud en zilver, met bijvoorbeeld een linnen- of leerstructuur, soft touch, krasvast, tal van speciale en/of gekleurde of gemetalliseerde laminaten. Voor de voedingsindustrie zijn laminaten beschikbaar die voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid. Laminaten worden geproduceerd met verschillende grondstoffen en er zijn twee verschillende lamineertechnieken.

Grondstoffen

(B)OPP – (Biaxially) Oriented Polypropylene
Dit polypropyleen laminaat wordt vaak OPP genoemd en is één van de meest gebruikte films. Het is daarmee eigenlijk het basislaminaat. Het heeft een diepe glans en kan met hoge snelheid worden aangebracht. Het is laag statisch, kan tegen temperatuurverschillen, is bestand tegen olie en vet en kan van een coating worden voorzien. Dat maakt OPP voor veel toepassingen geschikt.

PET – Polyethyleentereftalaat
Folie die is gebaseerd op deze grondstof kenmerkt zich onder meer door een goede overdrukbaarheid en een zeer sterke hechting. Dat maakt PET-folie zeer geschikt voor eindproducten die na het lamineren nog één of meer nabewerkingen door de drukker moeten ondergaan. Gebruik van PET-folie hangt dus af van de toepassing en de wens van de klant.

PLA – Polylactic Acid
Deze folies zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen, zoals zetmeel van mais of aardappelen of van cellulose vezels. Bio- of Eco-folie zijn over het algemeen composteerbaar. Papier wordt echter meestal gerecycled. Dit ‘pulpproces’ is veel sneller. De folie komt hierbij vrij en wordt met de overige bestanddelen verwijderd. De folie ‘vergaat’ dus niet in dit proces.

PE – Polyethyleen
HD / LD
PE-laminaat wordt gemaakt uit olie en is verkrijgbaar in High Density (HD) en Low Density (LD). HDPE is de hardste van de twee varianten. Kenmerkend voor beide soorten is dat ze goed waterafstotend zijn en bestand zijn tegen zuren. PE-laminaten zijn zeer geschikt wanneer er sprake is van contact met levensmiddelen, ze zijn taai en slagvast en worden gebruikt voor toepassingen die bijvoorbeeld om geur- en smaakbarrières vragen, zoals aan de binnenzijde van melkpakken. Afhankelijk van de toepassing wordt gekozen voor de HD- of LD-variant. PE-laminaat kan zeer goed worden recycled.

Technieken
Er zijn twee soorten folie leverbaar, met en zonder lijmlaag.

Waterlijm
Op folie zonder lijmlaag moet eerst een lijm worden aangebracht om deze op karton te kunnen lamineren. Dit gebeurt in de lamineermachine waar de folie eerst in contact wordt gebracht met waterlijm en vervolgens langs een of meer verwarmde stalen rollen wordt geleid. Op deze manier wordt de folie aan het papier gehecht. Er zijn diverse lijmsoorten, elk met hun specifieke eigenschappen, onder andere op het gebied van voedselveiligheid. Lamineren met waterlijm is een iets goedkopere methoden dan thermo-lamineren.

Thermo-lamineren

Bij themo-lamineren wordt gebruik gemaakt van folie waarop al een lijmlaag is aangebracht. In de lamineermachine wordt de folie verwarmd om deze vloeibaar te maken. Daarna wordt de folie op het papier aangebracht. Het voordeel van thermo-lamineren is dat er minder water aan te pas komt en er dus minder water door de gebruikte papiersoort kan worden opgenomen. Dit vermindert mogelijke krimp en rek in het papier.

glans_laminaat_nagepreegd

hoogglans_laminaat