Lakken worden door middel van zeef- of offsettechnieken aangebracht op drukwerk. Dat kan all-over, maar ook plaatselijk: spot-lakken. Sommige lakken zijn geschikt om over laminaat te worden aangebracht. Lakken zijn verkrijgbaar in diverse soorten, bijvoorbeeld van hoogglans tot mat. Er zijn ook speciale lakken, zoals glitterlak.

Dispersielak
Dispersielak bestaat voor 95% uit water en bevat deeltjes van aardappelzetmeel. Dispersielak wordt daarom ook wel waterbak-lak genoemd. In vergelijking met uv-lak is dispersielak een goedkopere manier om drukwerk te verfraaien of te beschermen tegen vingerafdrukken of andere beschadigingen. Met offset-techniek wordt het all-over aangebracht op gestreken papier. Uitsparen is niet mogelijk. Omdat het een lak op waterbasis is, wordt het voornamelijk gebruikt op gecoat papier. Uncoated papiersoorten absorberen namelijk zoveel lak dat het effect ervan grotendeels verdwijnt. Er zijn zowel conventionele als bio-varianten. Deze laatste zijn CO2-neutraal en bevatten geen conserveringsmiddelen. Het ontbreken van conserveringsmiddelen betekent wel een beperkte houdbaarheid. Drukkers en veredelaars zullen bio-varianten dus niet snel op voorraad houden. Maar zodra een bio-dispersielak is aangebracht, zijn de eigenschappen gelijk aan die van de conventionele lak. Dispersielakken zijn verkrijgbaar in hoogglans, zijdemat en soft touch.

UV-lak
UV-lak is een glanzende lak die bedoeld is om delen van drukwerk te verfraaien. Glanzende oppervlakken op een matte achtergrond, zoals bijvoorbeeld een laminaat, trekken extra aandacht. De lak wordt met behulp van zeefdruk op de geselecteerde gedeelten aangebracht. Dit wordt ‘spotten’ genoemd. Daar komt de term ‘spot-uv’ vandaan. Kenmerkend voor uv-lak is dat het met behulp van uv-licht zeer snel droogt. Zodra de vellen van de pers komen zijn ze beschikbaar voor verdere verwerking. Dat spaart tijd en geld.

Preeglak
Dit is een opdikkende lak die het effect van een preeg benadert. Door deze lak ontstaat een reliëf dat niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar is. Hiermee wordt dus naast ‘zien’ ook het zintuig ‘voelen’ aangesproken.

Vulpasta
Sommige papiersoorten hebben een ruw oppervlak, waardoor het effect van bijvoorbeeld een preeglak wordt verminderd. Gebruik van een lak met vulpasta egaliseert de oneffenheden waardoor het effect behouden blijft.

semi-spot_uv_lak

spot_uv_goud_glitterlak